TOPlist   
Kustovnice čínská  /  Lyceum chinensis Mill. /
 

 
Rozšíření
Keř roste planě v severních  a západních oblastech Číny a v Japonsku a to zvláště na svazích. Pěstuje se v Číně, Japonsku, na Jávě, Havaji, ale také ve střední Asii.
Popis
Kustovnice čínská je keř dosahující 3 m výšky, s větvemi bílými nebo šedými a s kuželovitými trny.  Listy jsou střídavé, podlouhle kopinaté, tupé, asi 4,5 cm dlouhé a 0,6 cm široké, na bázi se zužující v krátký řapík. Květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích po 2-5 na nitkovitých stopkách. Kalich je poněkud vrásčitý, 4 mm dlouhý, nepravidelně laločnatý až zubatý. Nachová kulovitá koruna má vyčnívající tyčinky a elipsoidní semeník usazený ve velkém blanitém, miskovitém kalichu. Plod je červenooranžová bobule 1-2 cm dlouhá, se sladkou avšak dosti nepříjemnou chutí. Semena jsou asi 2,5 mm velká, oranžově žlutá, uložená v lepkavém míšku.
Obsahové látky
Plod (Lycii fructus) obsahuje karotenoidy zeaxanthin a fysalien, v semeni steroidy gramisterol a cykloartanol, vitamíny B1, B2, a C. Kůra kořene (Lycii radicis corte) sterol Beta-sitosterol, kyselinu linolovou a linoleovou, alkaloid kukoamin A
Léčebné účinky
Plod se užívá při předčasném výronu semene, úvratích, bolestech hlavy, rozmazaném nebo slabém vidění, únavě, žízni a na boláky v dolní části těla vzniklé v důsledku prázdnoty ledvin. Usušená má rovněž tonifikační účinky.
Kůra kořene (Lycii radicis, cortex) má použití při zvýšené teplotě provázející tuberkulózu, při kašli, ale také při vykašlávání krve, při krvi v moči, diabetu, hypertenzi, vředech a abscesech.
Způsob užití
Používá se odvar připravený z 6-12 g plodů ve dvou dávkách na lačno (plody se mohou konzumovat spolu s odvarem). Je také možné vyluhovat 80 g plodů v 1 litru 40% lihu po dobu dvou měsíců, přidat trochu medu a užívat 3 lžíce 2krát denně na lačno, opět včetně plodů.
U kůry kořenů, z níž se připravuje odvar, kolísá denní dávka mezi 9-15 g.
 
TČM   Tradiční Čínská Medicína
Charakteristika
Plod – povaha vyrovnaná,  chuť sladká,  tropismus ke dráze jater a ledvin.
Kůra kořene – povaha mírně chladná, chuť sladká, tropismus ke dráze ploc, jater a ledvin.
List – povaha mírně chladná, chuť hořká, sladká, tropismus ke dráze srdce, plic, sleziny a ledvin
Vlastnosti
Plod – posiluje ledviny, zvlhčuje plíce, doplňuje játra, projasňuje zrak.
Kůra kořene – pročišťuje horkost, ochlazuje krev.
List – doplňuje prázdnotu, rozhojňuje eseci, pročišťuje horkost, hasí žízeň, odstraňuje vítr.
Indikace
Plod – prázdnota yin ledvin a jater, slabost beder a kolenou, závratě, oslabení zraku, kašel z prázdnoty plic, předčasný výron semene.
Kůra kořene- návaly horečky, noční pocení, kašel z horkosti v plicích, vykašlávání krve, krvácení z nosu, krev v moči, diabetes, abscesy, vředy.
List – horečky z prázdnoty yin, zrudnutí očí, šeroslepost, silná menstruace, výtok.
Kontraindikace
Plod – plná horkost vnějšího původu, průjem z prázdnoty sleziny.
Kůra kořene – prázdnota a chlad sleziny a žaludku
Neslučitelnost
Kovové nádoby a další kovové předměty.
Poznámka
Tento druh je v Číně velmi populární jako tonifikační prostředek, objevuje se v mnoha směsích. Kromě toho je také velmi dobrým lékem na některé oční choroby a pravidelné užívání se projevuje zlepšením zraku.

  www.jikl.cz
Zahradnictví   JIKL                 tel.: 568 446 104,  721 247 239
           Jiří  Klušák                             e-mail: jikl@jikl.cz
Martínkov  105,    675 44  Lesonice

V Anglii se v současné době přípravky z této léčivky moc na pultech neohřejí a
jsou na ně dokonce brány záznamy  
.